fbpx

Det kommer en hel del frågor till oss om vilka äpplen som går att musta. Vi ska försöka besvara dem här så gott det går.

Sorter

Alla äppelsorter går att göra must av. Här i Hälsingland växer många sorters äpplen och några av de populärare sorterna är Transparent Blanche, Astrakan, Aroma, Rödluvan med flera.

Det viktigaste är dock att äpplet är tillräckligt moget för att pressa med bra resultat. Du kan avgöra mognaden med två väldigt enkla metoder:

1: Ta en tugga av äpplet. Är det en frisk, söt och syrlig smak och äppelbiten släpper i en stor bit så är det perfekt.

2: Dela äpplet och titta på kärnorna. Är de bruna eller börjar bli det så är äpplet moget och klart för pressning. Är kärnorna vita så vänta nån vecka till innan du plockar av dem.

3: Är äpplet glasaktigt och mjöligt när du biter i det så är det tyvärr för sent att pressa med gott resultat. Äppelmos går dock bra att göra på såna äpplen.

Här ett äpple vars kärnor är på väg att bli bruna. Sorten är Transparent Blanche och ska mustas precis innan de mognar helt för ett gott resultat.

Måste äpplena vara felfria?

Svaret är nej. Ytliga skador, äppelrost eller mindre angrepp från insekter är ingenting som påverkar musten. Äpplena får dock inte vara ruttna, mögliga eller ha legat på marken där det går betesdjur (pga risken för ehec och andra otrevliga bakterier). Se på bilderna nedan vad som är ok och inte.